Индия - Златния триъгълник - 25.02.2018Цени и дати на тръгване


25.02.2018, Неделя 2142.00лв STOP

Една нация, безброй дестинации. Индия не се поддава на определения. Непреодолим магнит за посетителите през вековете. Елате и станете свидетели на славното минало сред темпото и жизнеността на модерното и вълнуващо настояще!

ДЕН 1 – 25.02.2018 София – Дубай – Делхи

Среща на летище София. Полет за Делхи през Дубай в 14.10 ч. с FLY DUBAI. Кацане на летище Дубай в 20.50 ч. Полет за Делхи в 22.10 ч. Кацане в Делхи в 03.00 ч. Посрещане от фирмата партньор, трансфер до хотела и настаняване.
Нощувка. 

ДЕН 2 – 26.02.2018 Делхи

Закуска. Разглеждане на стария град на Делхи – комбинация от стари паметници, тесни улички и забързани пазари. Посещение на Радж Гхат – мемориал, издигнат в чест на “бащата на нацията” Махатма Ганди, разглеждане отвън на Червената крепост – масивен форт, построен от Shah Jahan през 1648 г. Крепостта се издига на 33.5 метра височина, погледнато от града, и на 18 метра височина, погледнато от реката. В крепостта се намират още: Перлената Джамия – Moti Masjid и Diwan-I-am – голяма зала в която са се изслушвали проблемите на хората. Продължаваме с Джама Масджит – една от най-големите джамии в Азия, построена от император Shah Jahan и най-големия архитектурен проект на империята Mughal. Разглеждане на храма Laxmi Narayan Temple – нов модерен храм издигнат в чест на Лакшми - божеството на благосъстоянието и парите. Ще завършим с разглеждане на старата част на Делхи, посещавайки пазарите за сребро и подправки – едни от най-старите и натоварени тържища в Индия, датиращи още от 17 век.
Вечеря. Нощувка.

ДЕН 3 – 27.02.2018 Делхи

Закуска. Обиколен тур на Новия град Делхи или Ню Делхи, който е отражение на оставеното британско наследство. Разделението между Стария и Новия Делхи, всъщност, е разделението на някогашните столици на моголите и британците съответно, както и на различния стил и начин на живот в старата и новата част.  Старият град е представител на традициите и всеки посетител би могъл да се докосне до начина на живот на древността във всичките му аспекти, пъстрота и обаяние. В пълен контраст, Ню Делхи е град, който се стреми да живее и развива по най-високите стандарти на 21-ви век. Разходката из имперския Делхи включва посещение на Кутаб Минар - най-високото минаре в света с височина 73 метра, чийто диаметър в основата е 15 м и 2,5 м в горната част. Стените му са украсени с изсечени изречения от Корана – свещената книга на мюсюлманите. Минарето е една от най-съвършените кули на Персийския свят. Посещение на гробницата на Хумаюн, построена от вдовицата на втория ярък моголски император Хумаюн – изключителен паметник в индийско-персийски стил, предшественик на Тадж Махал. След това посещение на Guridwara Bangla Sahib, който е най-известният сикхски храм в Индия. Той е посветен на осмия сикхски гуру Har Krishan и има езеро в храма което се нарича Sarovar. Водата се смята за свещена и е позната под името Amrit. Ще разгледаме храма Lotus Temple построен 1986. Ще продължим към Президентството, Парламента и внушителната „Врата на Индия” построена в чест на 80,000 хиляди войници загинали в Първата световна война. Обиколата ще завършим с посещение на храма Акшардам – хиндуистки храм показващ типична хиндуистка, индийска архитектура и култура.
Вечеря. Нощувка.

ДЕН 4 – 28.02.2018 Делхи Агра

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Агра. Настаняване в хотела и свободно време. 
Вечеря. Нощувка.

ДЕН 5 – 01.03.2017 Агра Джайпур

Закуска. Освобождаване на хотела. Посещение на Тадж Махал по изгрев слънце - легендарният паметник на архитектурата е бил построен от скърбящия император Шах Джахан, в памет на своята любима съпруга Мумтаз Махал. В този шедьовър на Моголската архитектура са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 г. е включен в списъка на Световното наследство на Юнеско. Сградата е с изумителен мащаб, безупречна симетрия, полупрозрачен бял мрамор, а блестящото отражение във водите на канала е истински спираща дъха гледка. Тадж Махал е един от най-красивите архитектурни комплекси в света и се смята за символ на вечната любов. 
Следобед посещение на Крепостта Агра, позната като червената крепост, обявена също за Световно наследство на Юнеско. Обградена от висока 70 метра стена, това е е най-дългата крепост в Индия. Основните атракции на крепостта са перлената джамия, Diwan-E-Aam, Jahangiri Mahal и Diwan-E-Khas. Тази крепост представлява огромен интерес, тъй като по-голямата част от събитията, които са довели до изграждането на Тадж Махал, са станали именно тук. Освен това, крепостта се явява удобен наблюдателен пункт, разкриващ прекрасна гледка към Тадж Махал.
Отпътуване за Джайпур следобед. Пристигане в Джайпур вечерта. 
Вечеря. Нощувка.

ДЕН 6 – 02.03.2018 Джайпур

Закуска. Екскурзия до древната столица Амбър и разглеждане на невероятната Амбър Форт, чието изграждане е започнало през 17 век. Преди построяването на градския дворец в Джайпур, Амбър е бил седалище на властта. Езда на слонове до върха на крепостта (изкачването със слонове е възможно само ако има такива налични, алтернативно, изкачването се осъществява с джипове). Крепостта изглежда впечатляващо, изцяло построена от бял мрамор и червени песъчливи скали, с архитектура повлияна от Хинду и Мюсюлмански маниер на декорация и украсяване. Разходка в комплекса от дворове и зали. Много от стаите са с възхитителни стенописи, със скъпоценни камъни и огледала, инкрустирани в стените. По-късно посещение на Hawa Mahal. Значението на Hawa Mahal е дворецът на ветровете, построен от Maharaja Sawai Pratap Singh през 1799г с уникална пирамидална форма. Има 953 малки прозореца украсени с малки решетки. Малките прозорци са служили на жените да гледат шествията и различните занимания които са се провеждали по улиците. Продължаваме със City Palace – красивият дворец е бил построен от Maharaja Sawai Jai Singh по време на неговото управление. Градският дворец се извисява гордо с невероятната си архитектура и градини, дворове, сгради, както и музей посветен на самия градски дворец. Jantar Mantar е най-голямата каменна обсерватория в света и това я прави интересна забелижителност за посещение от туристите.
Свободна вечер, възможност за посещение на колоритния пазар в Джайпур.
Вечеря. Нощувка.

ДЕН 7 – 03.03.2018 Джайпур Делхи Дубай

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Делхи. Настаняване в хотела. Свободно време.
Вечеря. Трансфер до летище. Полет за Дубай в 04.00 ч.

ДЕН 8 – 04.03.2018 Дубай - София

Кацане в Дубай в 06.25 часа. Полет за София в 09.40 ч. Кацане на летище София в 13.25 ч.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

• Двупосочен самолетен билет София – Дубай – Делхи – Дубай – София
• Летищни такси
• Традиционно посрещане на летището в Делхи и всички трансфери
• 7 нощувки със закуска и вечеря
• Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата
• Екскурзовод за разглеждане на забележителностите в Джайпур, Агра и Делхи
• Езда на слонове за изкачване до Амбър Форт в Джайпур
• Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата
• Водач по време на пътуването
• Медицинска застраховка с покритие до 10 000 евро

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Индийска туристическа виза – 100 лева, заплаща се в брой.
• Разходи от личен характер; храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата.
• Бакшиши  — задължителен минимален бакшиш за местни екскурзоводи и шофьори ( 10 USD на човек, на град).

Необходими документи за издаване на индийска виза:

Подаването на документи е онлайн и услугата се извършва от наш представител в офис на Марбро Турс.
• Една снимка в електронен вариант с размери 5.08 x 5.08 см.
• Международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на връщане от Индия и поне две празни страници за поставяне на визата. 
• От 01.06.2016 г. Посолството на Република Индия въведе онлайн издаване на виза.
• Повече информация на: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html и в офисите на Марбро Турс.

Програмата в MS Word формат можете да изтеглите тук.

 

 • Crystal Sarovar Premiere, АГРА, ИНДИЯ

  Crystal Sarovar Premiere
  АГРА, ИНДИЯ


  Хотел Crystal Sarovar Premiere се намира на 10 км от летище Агра и на 2 км от от Тадж Махал. Хотелът предлага безплатен wifi интернет, 24-часова...

  Виж още

  Хотел Crystal Sarovar Premiere се намира на 10 км от летище Агра и на 2 км от от Тадж Махал. Хотелът предлага безплатен wifi интернет, 24-часова рецепция, ресторант, лоби бар и басейн.

  Стаите са комфортни и обзаведени с телевизор със сателитни канали, кът за сядане, електрическа кана, мини бар, работно бюро, самостоятелен санитарен възел, баня с безплатни тоалетни принадлежности.

 • The Fern, ДЖАЙПУР, ИНДИЯ

  The Fern
  ДЖАЙПУР, ИНДИЯ


  The Fern се разглежда като най-добрия хотел в Джайпур, не само поради "зелената" си концепцоя, а и заради добрата си локация - международното летище и жп...

  Виж още

  МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:

  The Fern се разглежда като най-добрия хотел в Джайпур, не само поради "зелената" си концепцоя, а и заради добрата си локация - международното летище и жп гарата са само само на 3 км, центъра на града е на около 12 км или на 20 мин. път с кола.

  СТАИ:

  Стаите в хотела с внимателно проектирани, за да се гарантира максимално удобство и наслада от престо на гостите в хотела.
  Разполага с няколко типа стаи, които има следното основно обзавеждане:
  - екологично чисти стаи
  - работно бюро
  - минибар/хладилник
  - гардероб
  - LCD телевизор
  - безплатни бутилки с минерална вода
  - машина за чай/ кафе
  - сейф
  - сешоар
  - високоскоростен интернет

  ЗА ХОТЕЛА:

  На разположение на гостите в хотела са:
  - Аюрведа СПА център
  - Lounge Bar - тук ще имате удоволствието да се насладите на музикални изпълнения на местни изпълнители.
  - 3 ресторанта - The Grand Trunk Route -  ресторантът предлага пет различни кухни - афганистанска, пенджабска, пешавари, авадхи  и бенгалска. Тук също се предлагат изпълнения на живо, а петък и събота се правят DJ партита; Conversation2 е приятно място за приятелски срещи и разговори, предлага внимателно подбрано международно меню; Gourmet Lounge - това ресторантче е приятно място за небрежна наслада на специалитети от цял свят; Grounge - The Fashion Lounge - това е добре зареден бар, представящ музика на  живо, DJ партита и изкушения от гастрономията, които да Ви изкушат и да Ви помогнат да се отпуснете след дългия ден!

 • Piccadily Hotel New Delhi, ДЕЛХИ, ИНДИЯ

  Piccadily Hotel New Delhi
  ДЕЛХИ, ИНДИЯ


  Хотелът се намира на 13 км от известния индийски базар Дили Хаат, а международното летище Индира Ганди е на 16 км. Стаите са просторни, климатизирани и...

  Виж още

  МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
  Хотелът се намира на 13км от известния индийски базар Дили Хаат, а международното летище Индира Ганди е на 16 км.

  СТАИ:
  Стаите са просторни, климатизирани и луксозно обзаведени - предлагат двойни легла, работно бюро, електронен сейф, високоскоростен интернет(платен), LCD телевизор, чай/кафе удобства, минибар, мраморна баня с душ кабина.

  В ХОТЕЛА:

  - SPA център и фитнес
  - Открит басейн
  - Индийски ресторант
  - ресторант Twenty-9 - предлага средиземноморска, азиатска и местна индийска кухня в тематични дни на бюфет обслужване.
  - Китайски ресторант - Chinna Gold - предлага се гурме кухня от Китай, подкрепена с добро вино и освежаващ китайски чай.
  - Италиански ресторант Pomodoro - предлага типична италианска кухня и вина
  - Нощен бар
  - Кафетерия

 • Piccadily Hotel New Delhi, ДЕЛХИ, ИНДИЯ

  Piccadily Hotel New Delhi
  ДЕЛХИ, ИНДИЯ


  Хотелът се намира на 13 км от известния индийски базар Дили Хаат, а международното летище Индира Ганди е на 16 км. Стаите са просторни, климатизирани и...

  Виж още

  МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:
  Хотелът се намира на 13км от известния индийски базар Дили Хаат, а международното летище Индира Ганди е на 16 км.

  СТАИ:
  Стаите са просторни, климатизирани и луксозно обзаведени - предлагат двойни легла, работно бюро, електронен сейф, високоскоростен интернет(платен), LCD телевизор, чай/кафе удобства, минибар, мраморна баня с душ кабина.

  В ХОТЕЛА:

  - SPA център и фитнес
  - Открит басейн
  - Индийски ресторант
  - ресторант Twenty-9 - предлага средиземноморска, азиатска и местна индийска кухня в тематични дни на бюфет обслужване.
  - Китайски ресторант - Chinna Gold - предлага се гурме кухня от Китай, подкрепена с добро вино и освежаващ китайски чай.
  - Италиански ресторант Pomodoro - предлага типична италианска кухня и вина
  - Нощен бар
  - КафетерияРезервирай

Моля, изберете хотел, дата на настаняване, брой туристи, брой деца и възраст на децата. 

ПАКЕТНИ ЦЕНИ ЗА 7 НОЩУВКИ
 ИНДИЯ — ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК 
(ДЕЛХИ
ДЖАЙПУРАГРА)

Хотел  Изхранване Човек в
двойна стая
Единична
стая
 Допълнително 
легло
  Дете без доп.легло
   (2-11.99 г)
5*The Piccadily - Делхи
или подобен
HB € 1 095
2 142 лв
€ 1 315
2 572 лв
€ 995
1 946 лв
€ 895
1 750 лв
5*Crystal Sarovar - Агра
или подобен
HB
5*The Fern - Джайпур
или подобен
HB

Забележка:

HB — нощувка със закуска и вечеря
Деца настанени на допълнително легло в двойна стая заплащат цена като за трети възрастен.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

• Двупосочен самолетен билет София – Дубай – Делхи – Дубай – София
• Летищни такси
• Традиционно посрещане на летището в Делхи и всички трансфери
• 7 нощувки със закуска и вечеря
• Всички екскурзии и преходи с автобус, включени в програмата
• Екскурзовод за разглеждане на забележителностите в Джайпур, Агра и Делхи
• Езда на слонове за изкачване до Амбър Форт в Джайпур
• Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата
• Водач по време на пътуването
• Медицинска застраховка (за лица до 70 години) с покритие 10 000 евро

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Индийска туристическа виза – 100 лв.
• Разходи от личен характер; храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
• Бакшиш (задължителен минимален бакшиш за екскурзовод и шофьор) — 10 USD на човек на град

 

Обиколен тур на Новия град Делхи

Обиколен тур на Новия град Делхи

Ден и час на провеждане: на 3 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Новия град Делхи или Ню Делхи, който е отражение на оставеното британско наследство. Разделението между Стария и Новия Делхи, всъщност, е разделението на някогашните столици на моголите и британците съответно, както и на различния стил и начин на живот в старата и новата част.  Старият град е представител на традициите и всеки посетител би могъл да се докосне до начина на живот на древността във всичките му аспекти, пъстрота и обаяние.  В пълен контраст, Ню Делхи е град, който се стреми да живее и развива по най-високите стандарти на 21-ви век.  Разходката из имперски Делхи включва посещение на Кутаб Минар - най-високото минаре в света с височина 73 метра, чийто диаметър в основата е 15 м и 2,5 м в горната част. Стените му са украсени с изсечени изречения от Корана – свещената книга на мюсюлманите. Минарето е една от най-съвършените кули на Персийския свят. Посещение на гробницата на Хумаюн, построена от вдовицата на втория ярък моголски император Хумаюн – изключителен паметник в индийско-персийски стил, предшественик на Тадж Махал. След това посещение на Guridwara Bangla Sahib, който е най-известният сикхски храм в Индия. Той е посветен на осмия сикхски гуру Har Krishan и има езеро в храма което се нарича Sarovar. Водата се смята за свещена и е позната под името Amrit. Ще разгледаме храма Lotus Temple построен 1986. Ще продължим с автобуса през Президентството, Парламента и внушителната „Врата на Индия” построена в чест на 80,000 хиляди  войници загинали в Първата световна война. И накрая ще завършим нашата обиколка с посещение на храма Акшардам които е хиндуистки храма показващ типична хиндуистка, индийска архитектура и култура.

Обиколен тур на Стария град Делхи

Обиколен тур на Стария град Делхи

Ден и час на провеждане: на 2 -рия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Стария град на Делхи – комбинация от стари паметници, тесни улички и забързани пазари. Посещение на Радж Гхат – мемориал, издигнат в чест на “бащата на нацията” Махатма Ганди, посещение на Червената крепост – масивен форт, построен от Shah Jahan през 1648г. Крепостта се издига на 33.5 метра височина погледнато от града и на 18 метра височина погледнато от реката. В крепостта се намират още Перлената Джамия – Moti Masjid и Diwan-I-am – голяма зала в която са се изслушвали проблемите на хората. Продължаваме с  Джама Масджит – една от най-големите джамии в Азия (разглеждане отвън), построена от император Shah Jahan и най-големият архитектурен проект на империята Mughal. Разглеждане на храма Laxmi Narayan Temple – това е нов модерен храм в чест на богинята Лакшми която е богиня на благосъстоянието и парите. Ще завършим с разглеждане на старата част на Делхи с един от най-старите и натоварени пазари построен през 17 век.

Екскурзия до древната столица Амбър

Екскурзия до древната столица Амбър

Ден и час на провеждане: на 6 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Преди построяването на градския дворец в Джайпур, Амбър е бил седалище на властта. Езда на слонове до върха на крепостта (изкачването със слонове е възможно само ако има такива налични, ако не изкачването става с джипове). Крепостта изглежда впечатляващо, изцяло построена от бял мрамор и червени песъчливи скали, с архитектура повлияна от Хинду и Мюсулмански маниер на декорация и украсяване.
Разходка в комплекса от дворове и зали. Много от стаите са с възхитителни стенописи, със скъпоценни камъни и огледала, инкрустирани в стените. По-късно посещение на Hawa Mahal. Значението на Hawa Mahal е дворецът на ветровете, построен от Maharaja Sawai Pratap Singh през 1799г с уникална пирамидална форма. Има 953 малки прозореца украсени с малки решетки. Малките прозорци са служили на жените да гледат шествията и различните занимания които са се провеждали по улиците. Продължаваме със City Palace – красивият дворец е бил построен от Maharaja Sawai Jai Singh по време на неговото управление. Градският дворец се извисява гордо с невероятната си архитектура и градини, дворове, сгради, както и музей посветен на самия градски дворец. Jantar Mantar най-голямата каменна обсерватория в света и това я прави интересна забелижителност за посещение от туристите.

 

Посещение на Тадж Махал

Посещение на Тадж Махал

Ден и час на провеждане: на 5 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Посещение на Тадж Махал по изгрев слънце - легендарният паметник на архитектурата е бил построен от скърбящия император Шах Джахан, в памет на своята любима съпруга Мумтаз Махал. В този шедьовър на Моголската архитектура са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 г. е включен в списъка на Световното наследство на Юнеско. Сградата е с изумителен мащаб, безупречна симетрия, полупрозрачен бял мрамор и блестящото отражение във водите на канала е наистина спираща дъха гледка. Тадж Махал е един от най-красивите архитектурни комплекси в света и се смята за символ на вечната любов.

Посещение на Крепостта Агра

Посещение на Крепостта Агра

Ден и час на провеждане: на 5 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Крепостта Агра също позната като червената крепост, обявена също за Световно наследство на Юнеско. Това е най-дългата крепост в Индия която е обградена от 70 метрова висока стена. Основните атракции на крепостта са перлената джамия, Diwan-E-Aam, Jahangiri Mahal и Diwan-E-Khas. Тази крепост представлява огромен интерес, тъй като по-голямата част от събитията, които са довели до изграждането на Тадж Махал, са станали именно тук. Освен това, крепостта се явява удобен наблюдателен пункт, разкриващ прекрасна гледка към Тадж Махал.

Допълнителна информация

Една нация, безброй дестинации. Индия не се поддава на определения. Географското многоообразие, огромното културно и историческо наследство, забележителните монументи и живописните фестивали не могат да бъдат побрани между кориците на никоя книга.

Непреодолим магнит за посетители през вековете, Индия продължава да разстила червен килим пред туристи от цял свят. Елате и станете свидетели на славното минало сред темпото и жизнеността на модерното и вълнуващо настояще.

Кога да посетим?

Индия е страна с тропичен климат. Най-студения месец е януари с дневни температури около 21°C. Най-горещия месец е май с дневни стойности около 41°C.  Месеците с най-много валежи са от юни до септември.

Фестивали и празници

Индия е многоцветна страна с удивителна култура. Многобройните фестивали и забележителните колоритни празненства предлагат впечатляващо преживяване за туристите

Холи е празник на цветовете, а Дивали е фестивал на светлините. Той се провежда в края на октомври или началото на ноември и бележи началото на индуската Нова година. Фестивалът се отбелязва с изобилие от фоерверки, които прогонват злите духове, а нощите са озарени от хиляди свещи, светлината на които символизира духовността и победата на доброто над злото.

Ганеша Чатурти. Бог Ганеша е най-известното индуско божество, изобразявано с тяло на човек и глава на слон. Ганапати притежава силата да отстранява пречките и трудностите в живота, а празненствата в негова чест се отбелязват от края на август до началото на септември. В Мумбай фестивалът трае 11 дни, през които може да видите статуи на божеството из целия град.

Кришна Джанмащами или Говидана е рождения ден на бог Кришна, друго от най-важните индуистки божества. Чества се в края на юли и началото на август.  Храмовете и домовете на вярващите се украсяват с изображения на новородения Говинда, а в полунощ се изпълняват религиозни песнопения. Поклонниците на божеството си разменят подаръци, също като на Коледа.

Хола Мохала е един от най-големите празници на сикхите, по време на който участниците в тържествата демонстрират своята мъжественост и умения в ездата на кон.
Делхи, Джайпур и Агра

Известен като „Златния триъгълник“, районът заключен между тези три града предлага перфектната възможност за разглеждане на най-важните забележителности в Индия. Типичният тур в зоната трае 5-6 дни и е идеален, ако нямате достатъчно време, но искате да посетите иконите на Индия. От столицата Делхи, с нейните оживени и колоритни пазари, великолепни паметници и колониално минало, се насочвате към Агра, за да опознаете добре запазената крепост и невероятния Тадж Махал. Турът завършва с посещение на Розовия  град Джайпур, столицата на Раджастан.

Тадж махал и Агра

Легендарният паметник на архитектурата е издигнат от скърбящия император Шах Джахан в памет  на любимата си съпруга Мумтаз Махал. В този шедьовър на могулската архитектура са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи. Сградата, построена от полупрозрачен бял мрамор, е с изумителен мащаб и безупречна симетрия.  Определян като едно от чудесата на света, комплексът се смята за символ на вечната любов.

Обградена от 70 метрова висока стена, форт Агра е най-дългата крепост в Индия, Основни атракции тук са Перлената джамия, Diwan-E-Aam, Jahangiri Mahal и Diwan-E-Khas. Защитното съоръжение представлява огромен интерес, тъй като по-голямата част от събитията,  довели до изграждането на Тадж Махал, са се случили именно тук.

Джайпур

Смайващият Джайпур е един от най-добре планираните градове в Индия.  Той е оформен във вид на осемзвездна мандала, известна като питхапада. Построен през 1799, във формата на корона, Хава махал или Дворецът на ветровете е основна забележителност на Розовия град. Той включва Градски дворец и Зенан (харем). Архитектурният шедьовър носи името си от уникалното решение за вентилация, представляващо система от 935 малки прозорчета, улавящи нощния бриз (hawa).

Виза: Българските граждани се нуждаят от виза, която може да се получи от посолството на Индия в София.
Необходими документи за издаване на индийска виза:

 • Подаването на документи е онлайн. Една хартиена снимка с размери 5.08 x 5.08 см и една в електронен вариант Международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на връщане от Индия и поне две празни страници за поставяне на визата. От 10.06.2013 г. Посолството на Република Индия въвежда задължително интервю за издаване на туристическа виза, на което всеки кандидат трябва да се яви лично в Посолството в София на адрес ул.”Св.Седмочисленици” 23, Лозенец. След интервюто на кандидатите се взимат биометрични данни.
 • Съответната такса, която следва да се заплати в брой в лева. Таксата за визата се заплаща лично от кандидата в Посолството.
 • Разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн.

Митница: Вносът на чуждестранна валута над 5000 щ.д. се декларира.
Сигурност: Като цяло обстановката е относително спокойна, но са чести случаите на обществени протести, седящи стачки и др.
Ваксинации: Няма задължителни имунизации. Препоръчително е да се избягва контакт с улични животни, тъй като са приносители на сериозни заболявания. Особено внимателно да се подхожда към маймуните, които могат да бъдат много агресивни, докато се опитват да откраднат храна или вещи.
Вода и храна: Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата.
Облекло: При посещение на храмове следва да се носи прилично облекло. В повечето случаи не е допустимо да се заснемат религиозни обекти.