Цени и дати на тръгване


Недокоснатите  от човека места,  пощадени от нестройната мисловност на западния манталитет,  са  последното убежище на природната хармония. Казват, че наблюдателят променя обекта на своето наблюдение. Ние вярваме, че има и обратен ефект. Обектът облагородява наблюдаващия го по несравним и деликатен начин, приближавайки го до изначалната му природа. Усложняването е приемливо само когато чрез него се постига простота. Там искаме да ви заведем. Там, където времето не е житейска, а вселенска категория.

Ден 1 
Среща на летище София в 10.00ч. и полет за Москва в 12.30 ч. Кацане на летище Шереметьево в 15.35. Следва полет за Иркутск в 21.20 ч. По запиване можем да предложим и вариант за полет от летище Варна за Москва в 14.45, кацане на летище Домодедово в 18.00.
Следва полет за Иркутск в 21.40 ч. 

Ден 2 
Посрещане в Иркутск от фирмата партньор сутринта в 08.00 часа. Трансфер до село Листвянка (около 1 час – 65 км.) Настаняване на кораб Олимп. Начало на круиза по Байкал. Изкачване по р. Ангара (4 часа), покрай Байкалската околовръстна железница (дясно на борд).  Навлизаме в Байкал до Шаман-камен (камъка на Шаманите, с която са свързани интересни легенди). Спирка за наблюдение на 800-метровия тунел и опорната стена, построени в края на 19-ти век. Придвижване по западния бряг на езерото (6 часа) до залив Песчаная и пешеходна разходка до съседния залив Бабушка, където се намира любим на много туристи от цял свят пясъчен плаж. Преход с кораба /45 мин/ до залив Сенная, до който е разположен Прибайкалския национален парк.
Нощувка на кораба. Настаняването е в каюти по трима и четирима. 

Ден 3
Продължаваме круиза с 3 часов преход до скалата Саган - Заба. Разглеждане на скални рисунки на първобитни хора, възможно е спускане в пещерата при благоприятни условия. Следва 4 часов преход до остров Олхон. Влизаме в акваторията на Мало море през пролива Ольхонские ворота. Спираме за екскурзия на остров Огой и разглеждане на будистка ступа на просветлението, построена през 2005 година от местните последователи на будизма. 
Нощувка в дървени къщички.

Ден 4
Разходка в  Хужир и към скалата Шаманка. Легендата разказва, че стопанинът на острова живее в нея. Мястото е магическо и едно от най-известните като става дума за Байкал. Тук пристигат шамани от целия свят, защото се усеща особена енергия. Смята се, че тук обитава „Силата“.
Вечерта продължава с вечеря и сладък сън на този необяснимо красив остров.
Нощувката е отново в дървени къщички.

Ден 5
След закуска се отправяме на дълга екскурзия с местната машина УАЗ до най-северния нос на острова, наречен Хобой. Обядът се състои от прочутата сварена на огън рибена супа от Омуля – ендемичен вид пъстърва, живеещ само в Байкал. От това място се вижда най-дълбоката точка на езерото, както и се разкриват удивителни гледки във всяко направление.
Вечерта среща с истински  шаман. Ще станете свидетели на ритуал за прогонване на злите духове, а също така ще чуете легенди и притчи за Байкал.
Вечеря и нощувка.

Ден 6
След закуска отпътуваме за Иркутск. По пътя посещаваме Тажеранските степи. Те наподобяват много на Казахските такива. На  11 километра северно от залива Ая, се намира центъра на масива. В района на нос Орсо и Улан-Нур на един квадратен километър се откриват около 150 различни минерала. Възрастта на масива е около 460 милиона години.  Ще видим и скални рисунки в свещената за бурятите планина Ерд. Те считат планината за извор на тяхната сила. Там на всеки 4 години се провеждат прочутите Ердински игри.
Обядът е с бурятски блюда. Продължаваме за  Иркутск. (около 3 часов преход). Следва вечерна разходка по крайбрежната на река Ангара.
Вечеря и нощувка в Иркутск.

Ден 7
Пътуваме с автобус по живописен маршрут (450 км.) към Улан Уде. По пътя ще напрвим почивка в Байкалския резерват, посещение на музей и разходка. Пристигане в Улан Уде.
Нощувка.

Ден 8
Закуска. Следва разглеждане на града, което започва с Етнографския музей. Бурятия е много различна съветска република. Освен всичко друго, по-голямата част от местното население изповядва будизъм. Обяд. Следва посещение на най-красивия будистки манастир – Ринпоче Багша. От него градът се вижда като на длан. Връщане в хотела. Свободно време.
Вечеря. Нощувка.

Ден 9
След закуска се отправяме към Иволгинския манастир (45 мин.) – главния храмов комплекс на будистите в Бурятия.  Участие в утринната служба. Разходка из манастира. Среща с лами, астролози и тибетолози. Ще видим и тялото на Нетленния и Драгоценен Лама Итигелов. През 1927 г, на 75-годишнината си, върховният лама на Бурятия се оттеглил от високия си духовен пост и станал обикновен монах. Тогава аскетът започнал да се готви за напускането на този свят – спазвал определен хранителен режим, вземал определени билки. Накрая той заел поза за медитация и поискал да го положат в сандък под земята. Оставил и подробни указания какво да правят след това с тялото, намиращо се в транс. Дал заръка да го извадят от земята след 50 години и той обещал да се върне в тялото си. След 75 години през 2002г., тялото му е извадено от земята и като по чудо не само не е разложено, но и жизнените му функции са напълно запазени. Дори сърцето му бие в забавен режим. Съдбата на този човек е доказателство, че духът е по-силен от материята.
Мястото е свещенно за местните будисти и повод за поклнонение на вярващи от цял свят. Следва преход до  град Тарбагатай /1 час/ в забайкалието. По път ще спрем в планината Омулева /наричана по народному „Спящия лъв“/. Кратка разходка в планината. Следва посещение в музея на староверците или старообрядци. /Самите старообрядци казват, че именно тяхната вяра е православна, а църквата наричат нововерци или никониани. Основните „крила“ на старообрядчеството са три: признаващи необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство (или т.нар. свещеническо крило); отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог и единоверците. В старообрядчеството има няколко десетки учения и още повече течения. Върху  кръста на староверците не стои  изображението на Христос, тъй като той символизира  човешката голгота и способноста за подвиг в името на вярата. Кръстът с изображението на Христос се смята за икона и не бива да се носи. При староверците църковното шествие се извършва по посока на Слънцето. То символизира Христос (даващ живот и светлина). По време на реформите, законът да се извършва църковното шествие срещу слънцето бил възприет от тях като еретически.  За тях лошото изпълнение на работата е грях. Трябва да се признае, че това влияе благоприятно върху материалното им положение. Староверците приемат необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство и признават свещеническите санове на новата църква за действащи. Свещеник, преминал към тях, си съхранявал сана. Следва посещение на Меркитската крепост – уникален комплекс от природни творения, които местното племе меркити са ползвали за отбранително съоражение, както и местността Тайхал. Тук племето  се отбранявало от похожденията на Чингиз Хан.
Пикник в подножието на крепостта. Връщане в Улан Уде.
Вечеря. Нощувка.

Ден 10
Закуска и трансфер до ЖП гара. В 15.45 ч. се качваме на влака Москва – Пекин. Много книги са написани за пътуването с влак в Сибир. Следващите 15 часа ще усетим истинската романтика на това преживяване.

Ден 11
Сутринта рано пристигаме в Улан Батор. Трансфер до хотела Баянгол 4* и настаняване. Закуска и кратка почивка. След това ще направим обзорен тур в столицата на Монголия. Ще посетим и Манастира Гандан – главният храмов комплекс на тази страна. Най-голямата забележителност в него е 24 метрова позлатена статуя на Буда. С интерес ще изслушаме разказа на гида за Гелуг,  така наречената Жълта религия – местна школа на Тибетския будизъм.  След това ще посетим централния площад със мемориала  на Чингиз Хан, построен през 2008г. по повод 800 години от основаването на Монголската империя. Следва посещение на Историческия музей където е изложена в артефакти 2000 годишната история на тези земи.
След обяд ще посетим двореца на последния монголски хан. В края на деня ще се изкачим на хълма Зайсан, откъдето градът се вижда като на длан.
Вечеря в ресторант с монголска кухня. Нощувка.

Ден 12
След закуска потегляме към националния парк Терелж (1 час) - уникален по рода си със своите запазени природни красоти. На територията му няма населени места, а само няколко номадски семейства в селцето Терелж. Паркът е известен и с многото естествени скали с екзотични форми - заек, спящ динозавър, четящ човек, а символът на парка е гранитна скала с форма на костенурка. Ще посетим и малък храм. По желание може да бъде организирано и яздене на кон.
В края на деня следва вечеря с номадска храна и нощувка в юрта. Юртите са двуместни, като санитарните възли са извън тях, като в къмпинг.
Не може да си посетил Монголия и да не си усетил тръпката от нощувка в юрта.

Ден 13
След закуска се отправяме към националния Хустай, където са възродени популациите на дивите коне. Ще видим Пржевалски коне в естествената им среда, този вид е бил на изчезване през 60-те години на 20 век. За щастие те са били запазени от унищожение през миналия век. Същият ден ще се отдадем лежерно на свободно време сред местната природа. 
Нощувка в юрта при същите условия.

Ден 14
В последния ни ден в Монголия се връщаме до столицата. Оставяме багажа си в хотела и с помощта на местния ни гид ще имаме възможност за покупка на интересни местни подаръци от вълна и кашмир.
След обяд в 16.00 часа ще се насладим на местно фолклорно шоу с униклани изпълнения на гърлово пеене и танци Масок. Денят ще завърши с прощална вечеря в монголски ресторант.
Нощувка в хотел Баянгол 4*.

Ден 15
Закуска. Ранен трансфер до летището. Полет за Иркутск. Настаняване в хотел.
Следва обзорна екскурзия на града. По време на тура ще посетим  Регионалния Исторически музей на Декабристите, Знаменския манастир, Монументите на адмирал Колчак и на Александър трети. Ще разгледаме и известния „130-ти квартала“ на Иркутск. На територията, където сега се намира кварталът започват да се строят къщи в началото на XVIII век. По това време тази земя е разположена извън град Иркутск. Всички сгради са били направени от дърво. През 2008 за 350-та годишнина на Иркутск е решено да се създаде специална историческа зона на територията на 130-ти квартал. В края на март 2010 започва възстановяването на културното наследство и темповете на възстановяване на изгубените архитектурни паметници са бързи. През септември 2011-та година, на мястото на старите  постройки се появява забележителен квартал с чисти калдъръмени алеи, красиви исторически имоти, музеи и ресторанти. 
Следва посещение на сибирския острог – укрепление направено от първите заселници, с цел защита и преживяване в тези негостоприемни, особено през зимата места. Запознаваме се с историята на сибирското заселване. Следва разглеждане на типичен сибирски дом с неговата неповторима архитектура (сибирское зодчество), където узнаваме историята на руско-американската компания през 17-ти и 18-ти век, която има принос в усвояването на Сибир.
Свободно време до вечерта.
Нощувка.

Ден 16
Рано сутринта се чекираме за Москва. Пристигане в София в 11.30 ч.За пътуващите до Варна пристигането е в 13.45ч.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА: 

 • Самолетни билети с платени летищни такси София – Москва – Иркутск, Улан Батор-Иркутск и Иркутск – Москва – София.
 • 1 нощувка на кораб, 10 нощувки и закуски в 3 и 4 звездни хотели, 2 нощувки в юрти двуместни със санитарен възел навън (като в къмпинг) и 1 във влака Москва - Пекин.
 • Пълно изхранване обяди и вечери (с изключение на нощта във влака между Улан Уде-Улан Батор и последния ден в Москва).
 • Всички трансфери с УАЗ, автобус и влак.
 • Входни такси за всички забележителности в програмата.
 • Опитен български водач. 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА: 

 • Визи за Руската федерация и Монголия – към момента 70 щатски долара за Монголия и 140 лева за двукратна руска виза.
 • Необходими документи за издаване на визите: Валиден паспорт 6 месеца след връщането, 3 снимки паспортен формат, анкета за попълване на апликации. 
 • Бакшиши за местните гидове и шофьори – около 30 долара (заплащат се само при добро обслужване на място).

 

 

 • Хотели по програмата, УЛАН БАТОР, МОНГОЛИЯ

  Хотели по програмата
  УЛАН БАТОР, МОНГОЛИЯ


  ...

  Виж още


  1 нощувка на кораб, 10 нощувки и закуски в 3 и 4 звездни хотели, 2 нощувки в юрти двуместни със санитарен възел навън (като в къмпинг) и 1 във влака Москва - Пекин

Моля, изберете хотел, дата на настаняване, брой туристи, брой деца и възраст на децата. 

ПАКЕТНА ЦЕНА
Байкал и Монголия - 
 невъзможното преживяване

Дата на заминаване Човек
в двойна стая
Единична
стая
15.08 - 30.08.2018 7 430 лв 8 780 лв

С изпращането на искането за резервация приемаме, че ни давате съгласие да обработваме Вашите лични данни с цел извършването на резервация и предоставяне на исканата от Вас туристическа услуга.