Исландия - песен за огън и лед

Несъмнено Исландия е магична страна, която попада в списъка с най-желани дестинации на почти всеки един пътешественик.

От внушаващи страхопочитание ледници до геотермални извори и активни вулкани, Исландия е място, където природата винаги заема централно място.

Където тъмните зими се компенсират от лятното среднощно слънце. Страна, в която странни и пусти пейзажи се намират точно пред цветната столица Рейкявик.

[https://cdn.marbrotours.bg/marbrotours.bg/img/shutterstock_483878155.png]

Избрахме за Вас 10 ТОП  забележителности,които не трябва да пропускате:

10. Svartifoss / Свартифос/

[https://cdn.marbrotours.bg/marbrotours.bg/img/shutterstock_1726449172.png]

Въпреки че е висок само 20 метра и не е особено мощен  Svartifos е един от най-популярните водопади в Исландия.  Оформен от черни базалтови шестоъгълни колони, които висят надолу като тръбите на гигантски орган, Svartifoss е един от най-необичайно изглеждащите водопади в Исландия. Името му, означава Черен водопад, и идва от цвета на базалтовите скали.Ще го откриете в националния парк Vatnajokull в югоизточна Исландия. Смята се, че красивите шестоъгълни базалтови колони в Свартифос са вдъхновили архитекта Гуджон Самуелсон, когато проектира църквата Hallgrímskirkja, която е една от забележителностите на Рейкявик - столицата на Исландия.

9. Breidavik Beach / Плажът Брейдавик/ Breidavik Beach е може би най-красивият плаж на Исландия. Той може да се похвали с красиви тюркоазено сини води, скали издълбани от ледници, и широк златист пясък. Това е прекрасна зона за къмпинг или за разглеждане на района с  ATV, тъй като не много популярна туристическа дестинация. Но пък е съвсем близо до Látrabjarg , район който е много известен сред наблюдателите на птици, защото тук се събират десетки различни видове, които гнездят и се хранят наблизо, включително Пуфини,които могат да се срещнат от май до август. За разлика от повечето  плажовете на Исландия, пясъците тук са златни, което му придава атмосфера. При хубаво време изглежда почти тропически, а на брега има очарователна църква.

8. Национален парк Þingvellir / Тингвелир - между два континента/

Националният парк Þingvellir, Thingvellir е любима спирка сред пътуващите по маршрута на Златния кръг. Национален парк на Исландия от 1930 г. и обявен за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО през 2004 г. Тингвелир е с особено историческо значение за страната, тъй като когато викингските заселници пристигат през 10-ти век тук ,това било мястото, което избрали за среща на Алтинги - най-старият парламент в света.

Невероятната геология на парка идва от местоположението му между северноамериканската и евразийската тектонски плочи, които създават рифтова долина, минаваща през Исландия.Плочите се разкъсват със скорост от 2 сантиметра годишно, а на всеки десетина година напрежението се освобождава в резултат на големи земетресения. В резултат на едно такова изпускане на земното напрежение през 1789 година се появил и разломът Силфира, който в превод от исландски език означава „сребърната лейди“.Силфира е едно от 3 - те най-добри места за гмуркане в света,тук видимостта във водата достига до 100м.

7. Reykjavik

Рейкявик означава "димящ залив", тъй като там всичко е гейзер. Гейзер е исландска дума и е навярно най-широко разпространената тяхна дума . Рейкявик е най-северната столица в света и въпреки факта, че далеч не е толкова голяма, колкото  други столици, в нея кипи от живот. Има много интересна арт сцена, за което свидетелстват многото известни исландски групи и артисти. Има  превъзходни музеи и атракции за посещение. Градът е пъстър,а хората приветливи. Независимо по кое време на годината ще посетите Рейкявик има много интересни неща за правене. Нощният живот в Рейкявик е страхотен, особено през уикендите и има много барове и клубове за посещение. Всеки уикенд има концерти и шоу програми, не забравяйте да попитате какво се случва, когато сте в Исландия. Всяка година има музикални фестивали в Рейкявик, Secret Solstice Festival в края на юни и Iceland Airwaves през ноември, като и двата предлагат много добър подбор както на  местни изпълнители, така и на международни суперзвезди.

Една от забележителностите,които няма как да пропуснете е църквата Hallgrimskirkja тя стои на върха на хълм в центъра на града, а кулата й е висока 73 метра . Hallgrimskirkja е проектирана от архитект Гуджон Самуелсон, за който се твърди се, че е черпил вдъхновение за дизайна от елементите в исландската природа. Най-ярък пример са шестоъгълните базалтови колони, които заобикалят водопада Свартифос в Национален парк Скафтафел .Строителството на църквата продължило цели 41 години – от 1945 до 1986 година.Вътре може да се разходите напълно безплатно, но ако искате да се качите на върха се заплаща такса.

Непосредствено пред църквата гордо стои статуята на Лейф Ериксон. Смята се, че той пръв достига бреговете на Северна Америка, изпреварвайки Христофор Колумб с откриването на „новия свят“ почти 500 години по-рано. Статуята е подарък от Съединените американски щати през 1930 г., за да почете хилядолетната история на исландския парламент.

6. Гейзерите Haukadalur / Хаукадалур /
Хаукадалур е геотермална долина в Южна Исландия по популярния маршрут на Златния кръг.


Разположена на север от езерото Laugarvatn, долината е дом на горещи извори, фумароли, кални саксии и гейзери, включително известния Great Geysir и активния Strokkur. Районът е известен с яркото оцветяване на околните хълмове, причинено от елементи дълбоко в земята, изведени на повърхността от геотермалната активност.

Въпреки че самият Geysir рядко е активен в наши дни, долината Haukadalur може да се похвали с множество горещи извори и гейзери, включително мощните Strokkur, Smiður и Litli-Strokkur.

Strokkur е може би най-известният горещ извор в страната, който изстрелва огромни струи вряща вода от 20 метра до 40 метра  високи. Не се притеснявайте,ако пропуснете този невероятен спектакъл на природата, тъй като Strokkur изригва на всеки пет до десет минути; просто се уверете, че имате готов фотоапарат.

5. Reynisfjara Beach / Плажът Рейнисфяра/

Със своя мастилено-черен пясък, грапави базалтови колони и големи разбиващи се вълни, плажът Reynisfjara може да изглежда сякаш не е земен. Този прекрасен плаж, се намира близо до село Вик на южния бряг на Исландия. Според местната легенда базалтовите морски купчини, които могат да се видят в океана, са се образували, когато двама трола се опитали да завлекат тримачтов кораб до брега през нощта, но слънцето изгряло и дневната светлина превърнала троловете в камък. Едно предупреждение - бушуващите вълни на този плаж могат да бъдат много опасни, така че трябва да бъдете особено внимателни.

4. Jokulsarlon Lagoon Ледниковото езеро Йокулсарлон

Йокулсарлон (Jökulsárlón) е най-известната ледникова лагуна в Исландия. Това е едно от най-популярните и красиви места за посещение в югоизточната част на страната. Пътувайки по магистрала № 1 (Ring Road) няма как да я пропуснете, защото се намира на главния път между Skaftafell и Höfn. Тук  ще останете без думи от необятността и уникалната красота на това природно чудо.

 Исландската дума Jökulsárlón всъщност означава „ледникова речна лагуна“. Ледниковото езеро Йокулсарлон се е образувало от топенето на ледника  Breiðamerkurjökull, който е част от най-големия ледник в Европа Ватнайокул (Vatnajökull). До преди няколко века ледниковият език е достигал до брега на Атлантическия океан и всичко е било в лед. Постепенно, благодарение на глобалното затопляне, с топенето на ледовете се е образувало езерото. В наши дни то е с площ от 18 квадратни километра и е най-дълбокото в Исландия на около 248 метра дълбочина. Всяка година тази лагуна става все по-голяма, тъй като редица айсберги се откъсват от ледника Ватнайокул и през летните месеци се отклоняват в морето.

От май до септември посетителите имат възможност да се предприемат пътуване с кораб между айсбергите на Йокулсарлон и да се докоснат от близо до естествените ледени скулптури. Разходката с корабчето трае около 40 минути и ви гарантира незабравими спомени.

3. Vatnajokull Ice cave / Ледена пещера Ватнайокул /

Кристалната пещера е една от най-известните ледени пещери в Исландия - тя е и най-голямата в Националния парк Vatnajökull.

Пещерата е открита от южната страна на ледника Ватнайокул и отнема около 5 часа път с кола от Рейкявик по Околовръстния път,за да стигнете до мястото , от което се влиза в нея .

Вътре в тези пещери изследователите ще открият хипнотизиращ свят, в който ще бъдат заобиколени от сюрреалистични сини ледени образувания. В някои райони черната вулканична пепел, уловена в леда, е създала ефект на лента срещу синьото.Повечето от ледените пещери са оформени като канали от водата, която преминава през или на дъното на ледника. Тя си пробива път изпод ледника и оформя тези изумителни пещерите. Обикновено пещерите се  образуват през лятото, когато потокът на топенето на водата е в своя пик. Тогава те са пълни с вода и не са достъпни.  Обиколките на  Кристалните пещери, могат да се правят само през зимата, тъй като винаги има опасност от срутване през по-топлите летни и пролетни месеци и посетителите трябва да влизат в тях само с обучен водач.

Никога не влизайте в ледникова пещера без водач!!!

2. Blue Lagoon / Синята лагуна/ 

Всеки пътеводител за Исландия би бил отхвърлен, без да се споменава най-популярната туристическа дестинация в страната– Синята лагуна. Този геотермален спа център е отличен вариант за края на вашето пътуване. Неговите живи, млечно сини води са приятно затоплени и богати на минерали, които незабавно ще ви релаксират. В допълнение, тази спирка, която е съсредоточена върху почивка и релаксация, също има зашеметяващи гледки към исландския пейзаж. Разположени в обширни, черни лавови полета, посетителите могат да видят зашеметяващата вулканична планинска верига, която заобикаля спа центъра. Подобно на австралийската опера в Сидни или канадския Ниагарски водопад, тази атракция е уникално представителна за Исландия. Преживяването тук определено е нещо, което ще ви накара да се почувствате като исландци.

1. Gullfoss

Gullfoss означава Златен водопад и получава името си от кафеникавия оттенък на водата му. Той е една от най-популярните туристически атракции в Исландия и е част от Златния кръг. Мнозина го смятат за един от най-красивите водопади в Исландия. Gullfoss се намира в горната част на река Хвита. Водата се спуска от две тераси, които са под прав ъгъл една спрямо друга, едината е с височина 11 m , а другата 21 m.

Gullfoss,заедно с Националния парк Thingvellir и гейзерите Хаукадалур  формират един от най-популярните маршрути в Исландия - Златния кръг.