Великият път на коприната

Вид транспорт:
Самолет – Автобус
Маршрут:
Бухара–Самарканд–Ташкент
Продължителност:
10 дни
Изхранване:
Закуска и вечеря

Пътешествие до световноизвестни градове от Великия път на коприната и древни паметници от списъка на ЮНЕСКО. Програма с включени входни такси на обектите, приключение на езерото Айдаркул.

Датa на заминаване
14.10.2024
от 4 129 лв
Налични места
ДЕН 1

София-Истанбул-Ташкент
Отпътуване от летище София с полет на Турски авиолинии в 21:10 ч. за Ташкент през Истанбул.

ДЕН 2

Ташкент
Пристигане на летище Ташкент в 07:40 ч. Посрещане от агенцията-партньор и трансфер до хотел Al Anvar 4* ( или подобен). Настаняване и закуска. Кратка почивка. Следва туристическа обиколка на Ташкент: Комплексът Хазрати-Имам, където се съхранява Коранът на Усман — най-старият ръкопис на Корана, оцелял до наши дни, обагрен, както се смята, с кръвта на третия халиф — Усман; площад Амир Тимур, Исторически музей на Тимуридите (отвън); Музей на приложните изкуства;  площад на Независимостта; комплекс в памет на жертвите на репресиите; Паметник на храбростта; Театрален площад.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 3

Ташкент-Самарканд
Ранна закуска и освобождаване на хотела. Трансфер до жп гарата в Ташкент. Отпътуване за Самарканд с високоскоростен влак Афросиаб. След пристигане, туристическа обиколка на Самарканд. „Самарканд — сайкали руи замин аст…“, което означава, че Самарканд е красотата на лицето на Земята… Добре дошли в Самарканд, град с над 2500-годишна история. Посещение на мавзолея Гури-Емир (гробницата на Тамерлан). Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Самарканд: комплекс Шах-и-Зинда (мемориалът е създаден през ХII-XIV век от н.е. Появата му се свързва с името на Кусам-ибн-Абас, братовчед на пророка Мохамед, и много принцове и принцеси от династията Тимуриди, които също са погребани тук). Обсерватория Улугбек (една от най-старите и значими обсерватории в Централна Азия, построена през 1424-1428 г. от внука на Амир Тимур (Тамерлан) Улугбек върху хълма Кукхак. Настаняване в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен).
Вечеря и нощувка.

ДЕН 4

Самарканд
Закуска. Продължение на обиколката из Самарканд: площад Регистан — символ на град Самарканд, който включва медресе Шердар, медресе Тиля-Кари, медресе Улугбек; Медресе Биби-Ханум (медресе, построено в чест на най-обичаната съпруга на Амир Тимур). Посещение на ориенталския базар Сиаб за закупуване на сувенири, подаръци, зеленчуци, плодове и сушени плодове. Свободно време за обяд. Посещение на работилница за копринена хартия от Х век в с. Конигил, както и на фабрика за изработка на знаменитите самаркандски килими.
В 18:00 ч. — посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси, който разказва за развитието на узбекската национална носия.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 5

Самарканд-Айдаркул
Закуска. Oтпътуване към езерото Айдаркул (244 km). Обяд на брега на езерото. След обяда — почивка, плуване, запознаване с фауната и флората на Айдаркул. Пристигане в юртовия лагер към 17:00 ч. и настаняване. Яздене на камили.
Вечеря в лагера и нощувка.

ДЕН 6

Айдаркул-Гиждуван-Бухара
Закуска в юртовия лагер. Отпътуване за Гиждуван (180 км). Пристигане в Гуждуван около 13 ч. Посещение на керамичната работилница в къщата на майстор по керамика 7-мо поколение Алишер Нарзулаев. Кратка демонстрация на изработката и оцветяването на керамични изделия. Участие на цялата група в мастър клас по приготвяне на узбекското национално ястие — плов. Вечеря в дома на майстора по керамика. Отпътуване за Бухара (52 км). Пристигане в Бухара вечерта, настаняване в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен).
Нощувка.

ДЕН 7

Бухара
Закуска. Начало на обиколката в Бухара: Добре дошли в най-древния град на Централна Азия — Бухара, който, подобно на Самарканд, притежава 2500-годишна история. Историческите паметници, построени през различни епохи, пазят невероятни истории, които  представляват интерес за всички гости на столицата на древна Согдиана. Програмата включва посещение на следните исторически паметници: Мавзолей на Саманидите (IX век). Това е един от архитектурните шедьоври на Централна Азия и перла на световната архитектура. Мавзолей на Чашма-Аюб (XIV век). Съществува легенда за този паметник, свързан с пророка Йов (Аюб), за когото се твърди, че е пътувал като проповедник през земите на Бухара. Комплексът Боло-Хауз е архитектурен ансамбъл, разположен на регистана (централния площад) на Бухара, състоящ се от джамия, минаре и хауз (водоем). Крепост Арк от IV в. — център на бухарската държавност. Тук са били разположени двореца на емира, джамии, съкровищница, правителствена служба и затвор. Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Бухара: комплекс Калян и минаре Калян от XII век — главен символ на свещена Бухара. Това е символ на силата и мощта на духовенството на страната, както и на медресето Мир-Араб, единственото действащо медресе в съветската епоха и наши дни. Посещение на покритите пазари на Бухара, които съществуват от времето на Великия път на коприната — Токи-Заргарон (ред бижутери), Токи-Сарафон (ред килими, национални дрехи), Токи-Телпакифурушон (ред производители на шапки). В 18:00 ч: фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 8

Бухара-Хива
Закуска. Разглеждане на Летния дворец на емирите на Бухара Ситорай-Мохи Хоса. Отпътуване за Хива през пустинята Къзълкум (480 км). Обяд в крайпътно кафене. Пристигане в Хива и настаняване в хотел Erkin Palace 4* (или подобен).
Вечеря и нощувка.

ДЕН 9

Хива
Закуска. Следва туристическа програма „Музей под открито небе”. Архитектурният комплекс на Ичан-Кала е миниград и обиколката ще се проведе пеша. Историята на област Хорезм се корени толкова далеч в древни времена, че малко цивилизации могат да съответстват на възрастта му. Ще видите дворци с богати мозайки, уникални красиви минарета, медресета и джамии като мавзолей Пахлавон Махмуд (XVII-XIX в.), дворец Тош-Ховли (Харем на Хива Хан) (1830-1836 г.), крепостта Куня-Арк (1868-1888 г.), минарето Калта-Минор (1855 г.), Медресе Шергази-Хан (1830-1836 г.), комплекс Алла-Кули-хан (XIII-XVIII г.), кервансарай (XVIII г.), минаре и джамия Ходжа-Ислям (1908-1910), дворец Ала-Кули-хан (XIX г.) и други. Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Хива. Прощална вечеря в местен ресторант, съпроводена с изпълнение на местна фолклорна група.
Нощувка.

ДЕН 10

Ранна закуска (сух пакет) и трансфер до международното летище Ургенч. Отпътуване за София с полет на Турски авиолинии през Истанбул в 08:15 ч. Пристигане на летище София в 14:55 ч.

Предварителна информация за програмата можете да изтеглите оттук.
Asia Bukhara Hotel
Asia Bukhara Hotel

Бухара

Ресторант Нощен бар
Silk Road Empire Hotel
Silk Road Empire Hotel

Самарканд

Ресторант Безплатен Wi Fi
Al Anvar Hotel
Al Anvar Hotel

Ташкент

Ресторант Басейн Безплатен Wi Fi
Erkin Palace Hotel
Erkin Palace Hotel

Хива

Ресторант Безплатен Wi Fi
Юртов лагер
Юртов лагер

езеро Айдаркул

Ресторант

Турист в двойна стая Турист в единична стая Възрастен на допълнително легло
4 129 лв. 4 529 лв. 4 129 лв.

Условия за резервация:
 • При резервация се заплащат 1 500 лв.
 • Пълно плащане до 45 дни преди датата на отпътуване.

Условия за анулация:
 • до 70 дни преди отпътуване — без неустойка
 • от 69 до 46 дни преди отпътуване — депозита
 • от 45  дни преди отпътуване — 100 %

Условия за пътуване:
 • За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на пътуване.
 • Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
 • Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.

Забележки:
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 20
Срок за уведомление за несъбран минимум — 30 дни, преди заминаване.
Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи (гориво), летищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода между датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.
Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лев към долара 1.00 USD = 1.85 BGN.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени.
Туроператорът си запазва правото на промени в изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
Екскурзията не е подходяща за хора с намалена подвижност.

Узбекистан

Има такива градове и държави, пристигайки в които веднага се влюбвате в тях за цял живот. Харесва ви всичко: местната архитектура със старинни сгради и стари тесни улички, нови цветни къщи, хората са отворени, дружелюбни и винаги готови за разговор, природата - планини, долини и пясъчни пустини, и разбира се националната кухня. Такъв  е Узбекистан - истински туристически рай, невероятна цивилизация на Изтока, съкровищница от архитектурни паметници, център на древни градове, един от центровете на легендарния Път на коприната.

За Узбекистан
Обадете се сега

Обадете се сега

0700 18 118

от понеделник до петък
от 9.00 до 18.00

 • Самолетни билети с включени летищни такси *(582 лв към 01.03.2024), чекиран багаж 30 кг и ръчен багаж 8 кг. * При промяна на цените на горивата и увеличение на летищните такси е възможна корекция в цената!
 • 1 нощувка със закуска в хотел Al Anvar 4* (или подобен) в Ташкент + ранно настаняване
 • 2 нощувки със закуски в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен) в Самарканд
 • 1 нощувка със закуска в Юртов лагер в Айдаркул
 • 2 нощувки със закуски в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен) в Бухара
 • 2 нощувки в хотел Erkin Palace 4* (или подобен) в Хива
 • 1 допълнителна закуска при пристигане в Ташкент
 • обяд в юртовия лагер
 • всички вечери
 • транспорт с комфортен автобус по маршрута
 • туристически обиколки на Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива с местен екскурзовод
 • посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси в Самарканд, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия
 • майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие — плов в ден 6
 • фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара
 • посещение на работилница за копринена хартия от 10 век
 • посещение на фабрика за изработка на знаменитите самаркандски килими
 • ЖП билети за високоскоростен влак по маршрута Ташкент-Самарканд (ден 3)
 • входни такси за историческите паметници по програмата
 • екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод
 • опитен водач, който е живял в Узбекистан

 • обяди: около $ 120 на турист (заплащат се на място)
 • заплащане за фото- и видеозаснемане в исторически паметници
 • допълнителни услуги, които не са посочени в програмата
 • бакшиши
 • застраховка „Отмяна на пътуване“