Великият път на коприната

Вид транспорт:
Самолет – Автобус
Маршрут:
Бухара–Самарканд–Ташкент
Продължителност:
10 дни
Изхранване:
Закуска и вечеря

Пътешествие до световноизвестни градове на Великия път на коприната и древни паметници от списъка на ЮНЕСКО. Програма с включени входни такси на обектите, приключение на езерото Айдаркул.

Датa на заминаване
31.03.2024
4 125 лв
от 3 925 лв
Налични места
ДЕН 1

София-Истанбул-Ургенч (Узбекистан)
Отпътуване от летище София с полет на Турски авиолинии в 21:10 ч. за Ургенч през Истанбул.

ДЕН 2

Ургенч-Хива (Узбекистан)
Пристигане на летище Ургенч в 07:00 ч. Посрещане от агенцията-партньор и трансфер до Хива (30 км, около 40 минути). Пристигане в Хива, настаняване в хотел Erkin Palace 4* и закуска. Следва туристическа програма „Музей под открито небе”. Архитектурният комплекс на Ичан-Кала е мини-град и обиколката ще се проведе пеша. Историята на област Хорезм се корени толкова далеч в древни времена, че малко цивилизации могат да съответстват на възрастта му. Ще видите дворци с богати мозайки, уникални красиви минарета, медресета и джамии като Мавзолей Пахлавон Махмуд (XVII-XIX), дворец Тош-Ховли (Харем на Хива Хан) (1830-1836), Крепостта Куня-Арк (1868-1888), Минаре Калта-Минор (1855), Медресе Шергази-Хан (1830-1836), комплекс Алла-Кули-хан (XIII-XVIII), Кервансарай (XVIII), минаре и джамия Ходжа-Ислям (1908-1910), дворец Ала-Кули-хан (XIX) и др. Свободно време за обяд. Продължаване на обиколката из Хива. Вечеря в местен ресторант около 19:00 ч.
Нощувка.

ДЕН 3

Хива-Бухара
Закуска в хотела. Отпътуване за Бухара през пустинята Къзълкум (около 480 км). Обяд в крайпътно кафене. Пристигане в Бухара около 16:00 ч. и настаняване в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен). Майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие — плов (оши-софи). Вечеря.
Нощувка.

ДЕН 4

Бухара
Закуска. Начало на обиколката в Бухара: Добре дошли в древния град на Централна Азия—Бухара, който има 2500-годишна история. Историческите паметници, построени през различни епохи, пазят невероятни истории, които  представляват интерес за всички гости на столицата на древна Согдиана. Програмата включва посещение на следните исторически паметници: Мавзолей на Саманидите (IX век). Той е един от архитектурните шедьоври на Централна Азия и перла на световната архитектура. Мавзолей на Чашма-Аюб (XIV век). Има легенда за този паметник, свързан с пророка Йов (Аюб), за когото се твърди, че е пътувал като проповедник през земите на Бухара. Комплексът Боло-Хауз е архитектурен ансамбъл, разположен на регистана (централен площад) на Бухара, състоящ се от джамия, минаре и хауз (водоем). Крепост Арк IV в. — център на бухарската държавност. Тук са били разположени дворецът на емира, джамии, съкровищница, правителствена служба и затвор. Свободно време за обяд. Продължение на обиколката на Бухара: комплекс Калян — Минаре Калян XII век — основният символ на свещена Бухара. Това е символ на силата и мощта на духовенството на страната, както и на Медресето Мир-Араб, единственото действащо медресе в съветската епоха и днес. Посещение на покритите пазари на Бухара, които съществуват от времето на Великия път на коприната — Токи-Заргарон (ред бижутери), Токи-Сарафон (ред килими, национални дрехи), Токи-Телпакифурушон (ред производители на шапки).
В 18:00 ч. фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 5

Бухара-Гиждуван-езерото Айдаркул
Закуска в хотела. Разглеждане на Летния дворец на емирите на Бухара Ситорай-Мохи Хоса. Отпътуване за Гиждуван (52 км, около 1 час). Пристигане в Гиждуван. Посещение на керамичната работилница в къщата на майстора по керамика 7-мо поколение Алишер Нарзулаев. Кратка демонстрация на изработката и оцветяването на керамични изделия. Свободно време за обяд. Следобед отпътуване към езерото Айдаркул (180 км, около 2 часа 30 минути). Пристигане в юртовия лагер към 17:30 ч. и настаняване. Вечеря в лагера.
Нощувка.

ДЕН 6

Езерото Айдаркул-Самарканд
Закуска. След закуска — почивка, езда на камила, плуване в езерото Айдаркул, запознаване с фауната и флората на езерото. Обяд на брега на езерото Айдаркул. Отпътуване за Самарканд (244 км, около 3 часа). Пристигане в Самарканд към 18:00 ч., настаняване в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен).
Вечеря и нощувка.

ДЕН 7

Самарканд
Закуска. Туристическа обиколка на Самарканд —  „Самарканд — сайкали руи замин аст…“, или „Самарканд е красотата на лицето на Земята…“. Добре дошли в Самарканд, който, подобно на Бухара, има повече от 2500-годишна история. Площад Регистан е символ на град Самарканд, който включва медресе Шердар, медресе Тиля-Кари, медресе Улугбек; Медресе Биби-Ханум (медресе, построено в чест на най-обичаната съпруга на Амир Тимур); Мавзолей Гури-Емир (гробницата на Тамерлан). Свободно време за обяд. Продължаване на обиколката из Самарканд: Комплексът Шах-и-Зинда (Мемориалът е създаден през 12-14 век сл. Хр. Появата му се свързва с името на Кусам-ибн-Абас, братовчед на пророка Мохамед, и много принцове и принцеси от династията Тимуриди са също погребани тук). Обсерватория Улугбек (една от най-старите и значими обсерватории в Централна Азия, построена през 1424-1428 г. от внука на Амир — Тимур (Тамерлан) Улугбек на хълма Кукхак. В 18:00 ч. посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 8

Самарканд-Ташкент
Закуска. Посещение на ориенталския базар Сиаб за закупуване на сувенири, подаръци, зеленчуци, плодове и сушени плодове. Посещение на работилница за копринена хартия от X век в с. Конигил. Свободно време за обяд. Трансфер до жп гарата в Самарканд. В късния следобед отпътуване за Ташкент с високоскоростен влак Афросиаб. Пристигане в Ташкент в 19:44 ч. на жп гарата, трансфер до хотел Al Anvar 4* и настаняване.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 9

Ташкент
Закуска. Туристическа обиколка на Ташкент: Комплексът Хазрати-Имам, където се съхранява Коранът на Усман — най-старият ръкопис на Корана, оцелял до наши дни, обагрен, както се смята, с кръвта на третия халиф — Усман; площад Амир Тимур, Исторически музей на Тимуридите (отвън); Музей на приложните изкуства. Свободно време за обяд. Продължаване на обиколката в Ташкент: Площад на Независимостта, Комплекс за памет на жертвите на репресиите, Паметник на храбростта, Театрален площад.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 10

Ташкент-София (през Истанбул)
Ранна закуска и трансфер до Международното летище Ташкент. Отпътуване за София с полет на Турски авиолинии през Истанбул в 09:00 ч. Пристигане на летище София в 14:35 ч.

Програмата във формат MS Word можете да изтеглите оттук.
Erkin Palace Hotel
Erkin Palace Hotel

Хива

Ресторант Безплатен Wi Fi
Hotel Asia Bukhara
Hotel Asia Bukhara

Бухара

Ресторант Нощен бар
Юртов лагер
Юртов лагер

езеро Айдаркул

Ресторант
Silk Road Empire Hotel
Silk Road Empire Hotel

Самарканд

Ресторант Безплатен Wi Fi
Al Anvar Hotel
Al Anvar Hotel

Ташкент

Ресторант Басейн Безплатен Wi Fi

Пакетни цени за записвания до 30 ноември 2023 г.

Турист в двойна стая Турист в единична стая Възрастен на допълнително легло
3 925 лв. 4 324 лв. 3 925 лв.

Условия за резервация:
 • При резервация се заплащат 1500 лв.
 • Пълно плащане до 45 дни преди датата на отпътуване.

Условия за анулация:
 • до 60 дни преди отпътуване — без неустойка
 • от 59 до 45 дни преди отпътуване — депозита
 • от 44  дни преди отпътуване — 100 %

Условия за пътуване:
За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на пътуване. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител, е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.

Забележки:
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 20
Срок за уведомление за несъбран минимум — 30 дни, преди заминаване.
Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи (гориво), летищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода между датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.
Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лев към долара 1.00 USD = 1.85 BGN.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
Екскурзията не е подходяща за хора с намалена подвижност.

Узбекистан

Има такива градове и държави, пристигайки в които веднага се влюбвате в тях за цял живот. Харесва ви всичко: местната архитектура със старинни сгради и стари тесни улички, нови цветни къщи, хората са отворени, дружелюбни и винаги готови за разговор, природата - планини, долини и пясъчни пустини, и разбира се националната кухня. Такъв  е Узбекистан - истински туристически рай, невероятна цивилизация на Изтока, съкровищница от архитектурни паметници, център на древни градове, един от центровете на легендарния Път на коприната.

За Узбекистан
Обадете се сега

Обадете се сега

0700 18 118

от понеделник до петък
от 9.00 до 18.00

 • самолетни билети с включени летищни такси (582 лв към 03.10.2023), чекиран багаж 30 кг и ръчен багаж 8 кг
 • 1 нощувка със закуска в хотел Erkin Palace 4* (или подобен) в Хива + ранно настаняване
 • 2 нощувки със закуски в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен) в Бухара
 • 1 нощувка със закуска в Юртов лагер в Айдаркул
 • 2 нощувки със закуски в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен) в Самарканд
 • 2 нощувки в хотел Al Anvar 4* (или подобен) в Ташкент
 • 1 допълнителна закуска при пристигане в Хива
 • обяд в юртов лагер
 • всички вечери
 • транспорт с комфортен автобус по маршрута
 • туристически обиколки на Хива, Бухара, Самарканд и Ташкент с местен екскурзовод
 • фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара
 • майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие—плов
 • посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси в Самарканд, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия
 • посещение на работилница за копринена хартия от Х век
 • ЖП билети за високоскоростен влак по маршрута Самарканд-Ташкент
 • входни такси за историческите паметници по програмата
 • екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод
 • опитен водач от туроператора
 • медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро

 • обяди—около USD 120 на турист (заплащат се на място)
 • заплащане за фото и видео заснемане в исторически паметници
 • допълнителни услуги, които не са посочени в програмата
 • бакшиши
 • застраховка „Отмяна на пътуване“