Индия - Златния триъгълник - 29 октомвриЦени и дати на тръгване


29.10.2018, Понеделник 2083.00лв STOP
14.11.2018, Сряда 2083.00лв STOP

Една нация, безброй дестинации. Индия не се подава на определения. Непреодолим магнит за посетителите през вековете. Елате и станете свидетели на славното минало сред темпото и жизнеността на модерното и вълнуващо настояще!


ДЕН 1 – 29.10.2018 София – Доха – Делхи

Среща на летище София, Терминал 2. Полет за Делхи през Доха в 12.15 ч. с Катарски авиолинии. Кацане на летище Доха в 18.05 ч. Полет за Делхи в 20.05 ч. Пристигане в Делхи в 02.05 ч. Оформяне на паспортни и митнически формалности.
Посрещане от фирмата партньор и трансфер до хотела. Настаняване в хотел Radisson Blu Paschim Vihar 5* и нощувка.

ДЕН 2 – 30.10.2018 Делхи

Закуска. Започва нашето запознанство с невероятната Индия. Днес столицата на Индия се състои от две части. Старо Делхи е столицата на мюсюлманска Индия между XII в. и XIX в. Тя още пази легендарните си пазари, важни паметници и укрепления, свързани с мюсулманската история на Индия.Продължаваме към Джама Масджит, най- голямата джамия в Индия и една от най-големите в цяла Азия, разположена на главната улица на Старо Делхи. Това е последният архитектурен шедьовър на легендарния Шах Джахан. Джамията е построена през 1656 г. от над  5000 занаятчии и строители и побира 25 0000 поклоници. Днес това е действаща джамия.
Новата част на града или Ново Делхи, е създадена от британците. Ще посетим мемориалния комплекс Радж Гат, свързан с името и личността на Махатма Ганди. Ще минев царуването на великия император Шах Джахан. В древността наричали укреплението " благословената крепост". Новото й наименование се дължи на яркия червен цвят на пясъчника, от който е построена. 
Отправяме на полудневена обиколка на Ново Делхи. Тази част на града е отражение на британското колониално влияние. Следва посещение на друг впечатляващ комплекс - Гробницата на император Хумаюн, разположена сред прекрасна зелена персийска градина. Мавзолеят е построен от вдовицата на Втория Моголски император Хумаюн и се счита за първообраз на великолепния Тадж Махал в Агра. Маршрутът на обиколката ни минава и покрай внушителната триумфална арка Портата на Индия, разположена на главната улица на Ново Делхи. Тя напомня на познатия символ на Париж. По време на панорамната обиколка на града ще видим още красивата сграда на Парламента и Резиденцията на президента.

Турът продължава с посещение на грандиозното съоръжение Кутуб Минар или Кулата на победата - най-високата каменна кула в Индия, част от списъка на ЮНЕСКО. Идеята за построяването и принадлежи на първия ислямски владетел на Индия – Кутуб-уд-дин Аибаку. В отлично запазения архитектурен комплекс ви очаква невероятна атомосфера и впечатляващи архитектурни паметници. Тук върху някои от каменните сгради ще имате възможността да видите и добре съхранени изображения на сцени от изкуството на любовта - Кама Сутра.
Ще разгледаме Храмът ‘‘Лотус‘‘ – построен през 1986 г. като бахайски дом на поклонението, забележителен със своята ‘‘цветна‘‘ форма на лотус. Подобно на всички бахайски къщи за поклонение, този храм е отворен за всички, независимо от религията. Централната зала е с височина малко над 40 метра, с капацитет 2500 души.
Ще видим и основния храм на сикхите Гурудвару Бангла Сахиб. Той е посветен на осмия сикхски гуру Har Krishan и има езеро в храма което се нарича Sarovar. Водата се смята за свещена и е позната под името Amrit. 
Завръщане в хотела. Вечеря.
Нощувка.

ДЕН 3 – 31.10.2018 Делхи - Джайпур

Закуска и освобождаване на хотела. 
Екскурзията продължава към Джайпур / 265 км (около 6 часа). Джайпур - столицата на Раджастан е известен като "Розовия град" заради цвета на фасадите в старата част на града. В миналото оттук минавал Пътят на коприната и процъфтявала търговията със всевъзможни стоки. Днес Джайпур е град с население около 7 милиона. По оживените му базари можете да усетите автентичната Индия. Пристигане и настаняване в хотел The Fern 5*. Свободно време или възможност за разходка. 
Вечеря, нощувка.

ДЕН 4 – 01.11.2018 Джайпур

След закуска се отправяме към покрайнините на Джайпур, за да посетим древната столица Амбър и да разгледате едноименната крепост Амбър - главната забележителност в района, разположена на 11 км северно от Джайпур. Тя представлява красив комплекс от дворци, зали, павилиони, градини и храмове. Изграждането на крепостта започва през 17-ти век от Махараджа Ман Сингх, най-успешният генерал на Моголския император Акбар. Тогава град Амбър бил седалище на властта. Крепостта е заобиколена от защитни съоръжения и предлага красива гледка към езерото Моат.
Ще изкачим крепостта на гърба на слон или с джип. В дворцовия комплекс ни очакват възхитителни стенописи и пищна украса от скъпоценни камъни и огледала. Може би най-впечатляваща е огледалната зала / Шиш Махал/. В нея светлината на една-единствена лампа се отразява в множество огледала и осветява магически цялото помещение.
По пътя си ще видим изключителната фасада на известния дворец Хава Махал или Двореца на ветровете - една от визитните картички на Джайпур. Зад нея знатните дами от двора наблюдавали как тече животът долу на улицата. Пететажна част на харема е построена така, че съпругите на мажараджата можели да гледат целия град и да се наслаждават на невероятните гледки.
Пътешествието ни продължава с обиколка на Джайпур. Ще посетим една от най-важните забележителности на града - Дворецът на Джайпур - чудесен пример на декоративното изкуство. Тук се съхраняват ценни колекции от редки ръкописи, оръже, костюми, килими и миниатюрни рисунки.
Следва посещение на астрономическата обсерватория Джантар Мантар – едно от чудесата на света. Тя е създадена от Махараджата на Джайпур през 1726 г. за измерване на времето и предсказване движението на планетите и звездите. Обсерваторията е едно от петте подобни астрономически чудеса, построени от Савай Джай Сингх и прави точни прогнози до днес. Слънчевият часовник на Джантар-Мантар се смята за най-големия в света.
Вечерта ще посетим Храмът Бирла, построен в периода 1977 г. – 1985 г. Посветен е на пазителя Бог Вишну (Нараян) и на неговата съпруга Лакшми, богиня на богатството. Храмът е построен от най-високо качество бял мрамор. Много от божествата на индуиския пантеон са изобразени в храма, а на външните стени са показани велики исторически личности и фигури от всички религии като Сократ, Заратустра, Христос, Буда и Конфуций. Храмът Бирла (Laxmi Narayan Mandir) е модерно архитектурно чудо, заобиколено от зелени градини.  
Завръщане в хотела.
Вечеря. Нощувка.

ДЕН 5 – 02.11.2018 Джайпур – Фатехпур Сикри – Агра 

Закуска и напускане на хотела. Отправяме се на изток към следващата част от нашият тур – Агра / 240 км (около 6 часа). Агра имала привилегията да бъде столица на Индия през 16-ти и 17-ти век. Днес Агра се гордее с прекрасната си крепост и най-вече с Тадж Махал – архитектурно чудо и символ на любовта, най-известната забележителност на Индия.
По път ще посетим Фатехпур Сикри – червеният пустинен град, построен от Моголският император Акбар Велики в края на 16 век и столица на моголите от 1571 до 1585 г. Императорът построил града на мечтите си в чест на сина си и с надеждата за идеалния град. Но славата на Фатехпур Сикри не е продължила дълго. Поради липсата на достатъчно вода градът постепенно започва да губи своята популярност. Когато местните кладенци пресъхнали, той бил изоставен напълно от жителите си. Преди три века Сикри бил по-голям от Лондон, изпълнен с дворци и джамии. Днес, с чудесно запазените си сгради, градът е едно изключително място, което ще ви впечатли. 
Програмата продължава с още един чудесен паметник на моголската архитектура – Форт Агра. Крепостта е красив комплекс от дворци, павилиони, джамии и паркове и има богата история. Създадена е с усилията на три поколения Моголски императори. В продължение на почти два века тя била седалище на най-известните военни лидери и най-важните обществени фигури на Могулите. Предпочитанията на владетелите и социалния им статус са пряко отразени в лукса и красотата на пищната крепостна архитектура. Ще разгледате залата за аудиенции и кралските палати.
Настаняване в хотел Crystal Sarovar 5*.
Вечеря, нощувка.

ДЕН 6 – 03.11.2018 Агра – Делхи

Закуска. Следва посещение на изумителния шедьовър – Тадж Махал. Тадж Махал е всичко, което сте чували за него и още повече. В продължение на 22 години над 20 000 души и над 1000 слона се трудят усилено, за съградят най-бляскавия паметник на Моголската архитектура. Построен в средата на 17 в. от Моголския император Шах Джахан, като израз на нестихващата му съпружеска любовта към Мумтаз Махал, днес Тадж Махал е една от най-красивите сгради в света и символ на вечната любов. Ще имате достатъчно време, за да почувствате невероятния момент и да запечатате скъпите спомени.
След разглеждане на забележителностите в Агра, следва обратен трансфер до Делхи (около 5 часа).
Ще имате възможността да посетите комплекса Акшардам. Храмът Акшардам е построен за 5 години от 11 000 доброволци. Използвани са близо 12 000 тона бял мрамор / в хинду религията е символ на чистота и вечен мир / и розов камък, донесен от Раджастан. Построен е през 2005 г. и е в книгата на рекордите на Гинес като най-големия индуиски храм в света.
Настаняване в хотел Radisson Blu Paschim Vihar 5*
, вечеря, нощувка.

ДЕН 7 – 04.11.21018 Делхи – Доха – София

Трансфер до летището в Делхи за обратен полет до София през Доха в 09:45 ч. Пристигане в София в 20:25 ч.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

• Самолетен билет с Катарски авиолинии София – Доха - Делхи – Доха – София с включени летищни такси и багаж;
• 3 нощувки (2 закуски и 2 вечери) в Делхи в хотел The Piccadily 5* https://www.radissonblu.com/en/hotel-newdelhipaschimvihar
• 2 нощувки със закуска и вечеря в Джайпур в хотел The Fern 5* http://www.fernhotels.com/the-fern-jaipur.html;
• 1 нощувка със закуска и вечеря в Агра в хотел Crystal Sarovar 5* http://www.sarovarhotels.com/crystal-sarovar-premiere-agra/
• Всички трансфери, екскурзии и посещения на забележителностите по програмата с климатизиран транспорт;
• Екскурзоводско обслужване на руски език;
• Входните такси на посещаваните обекти;
• Изкачване със слон на крепостта Амбър в Джайпур;
• Водач от България по време на пътуването при минимум 15 пътуващи;
• Представител на фирмата партньор в Индия;
• Медицинска застраховка със ЗАД "АРМЕЕЦ" (покритие 10 000 евро);

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Виза за Индия – 85 USD/ около 145 лева(към 13.08.2018 г.)
• Разходи от личен характер; храна, напитки и услуги, не упоменати в програмата
• Бакшиши (задължителен минимален бакшиш за екскурзовод и шофьор – 10 USD на човек на град);

Необходими документи за издаване на индийска виза:

Подаването на документи е онлайн и услугата се извършва от наш представител в офис на Марбро Турс.
• Една снимка в електронен вариант с размери 5.08 x 5.08 см.
• Международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на връщане от Индия и поне две празни страници за поставяне на визата. 


Програмата в MS Word формат можете да изтеглите тук.

 

 • Radisson Blu Paschim Vihar, ДЕЛХИ, ИНДИЯ

  Radisson Blu Paschim Vihar
  ДЕЛХИ, ИНДИЯ


  Разположен в Paschim Vihar, Западен Делхи, Radisson Blu се намира на 6,5 км от Delhi Haat и на 17 км от Chandni Chowk. Храмът Lotus и...

  Виж още

  Разположен в Paschim Vihar, Западен Делхи, Radisson Blu се намира на 6,5 км от Delhi Haat и на 17 км от Chandni Chowk. Храмът Lotus и известният India Gate са на 45 минути път с кола. Международно летище "Индира Ганди" е на около 30 минути път с кола от хотела.

  Хотел разполага с денонощен бизнес център, открит плувен басейн, както и 4 заведения за хранене. Хотелът предлага безплатен Wi-Fi и безплатен собствен паркинг.

  Климатизираните стаи са със съвременен интериор и разполагат с телевизор с плосък екран и кът за сядане. Собствените бани са с душ и безплатни тоалетни принадлежности. Осигурен е и рум-сървиз.

  Хотелът има денонощна рецепция и разполага с широка гама от допълнителни удобства, като фитнес център, СПА център, конферентни зали/зали за банкет, фризьорски салон и салон за красота. 

  Чаеният салон предлага леки напитки и десерти, а Indyaki предлага индийска храна, приготвена на тепаняки грил. Лоби бара Oro предлага тапас и международни вина и спиртни напитки. Има и сладкарница, в която се предлагат прясно изпечени сладки и солени изкушения.

 • Crystal Sarovar Premiere, АГРА, ИНДИЯ

  Crystal Sarovar Premiere
  АГРА, ИНДИЯ


  Хотел Crystal Sarovar Premiere се намира на 10 км от летище Агра и на 2 км от от Тадж Махал. Хотелът предлага безплатен wifi интернет, 24-часова...

  Виж още

  Хотел Crystal Sarovar Premiere се намира на 10 км от летище Агра и на 2 км от от Тадж Махал. Хотелът предлага безплатен wifi интернет, 24-часова рецепция, ресторант, лоби бар и басейн.

  Стаите са комфортни и обзаведени с телевизор със сателитни канали, кът за сядане, електрическа кана, мини бар, работно бюро, самостоятелен санитарен възел, баня с безплатни тоалетни принадлежности.

 • The Fern, ДЖАЙПУР, ИНДИЯ

  The Fern
  ДЖАЙПУР, ИНДИЯ


  The Fern се разглежда като най-добрия хотел в Джайпур, не само поради "зелената" си концепцоя, а и заради добрата си локация - международното летище и жп...

  Виж още

  МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:

  The Fern се разглежда като най-добрия хотел в Джайпур, не само поради "зелената" си концепцоя, а и заради добрата си локация - международното летище и жп гарата са само само на 3 км, центъра на града е на около 12 км или на 20 мин. път с кола.

  СТАИ:

  Стаите в хотела с внимателно проектирани, за да се гарантира максимално удобство и наслада от престо на гостите в хотела.
  Разполага с няколко типа стаи, които има следното основно обзавеждане:
  - екологично чисти стаи
  - работно бюро
  - минибар/хладилник
  - гардероб
  - LCD телевизор
  - безплатни бутилки с минерална вода
  - машина за чай/ кафе
  - сейф
  - сешоар
  - високоскоростен интернет

  ЗА ХОТЕЛА:

  На разположение на гостите в хотела са:
  - Аюрведа СПА център
  - Lounge Bar - тук ще имате удоволствието да се насладите на музикални изпълнения на местни изпълнители.
  - 3 ресторанта - The Grand Trunk Route -  ресторантът предлага пет различни кухни - афганистанска, пенджабска, пешавари, авадхи  и бенгалска. Тук също се предлагат изпълнения на живо, а петък и събота се правят DJ партита; Conversation2 е приятно място за приятелски срещи и разговори, предлага внимателно подбрано международно меню; Gourmet Lounge - това ресторантче е приятно място за небрежна наслада на специалитети от цял свят; Grounge - The Fashion Lounge - това е добре зареден бар, представящ музика на  живо, DJ партита и изкушения от гастрономията, които да Ви изкушат и да Ви помогнат да се отпуснете след дългия ден!

 • Radisson Blu Paschim Vihar, ДЕЛХИ, ИНДИЯ

  Radisson Blu Paschim Vihar
  ДЕЛХИ, ИНДИЯ


  Разположен в Paschim Vihar, Западен Делхи, Radisson Blu се намира на 6,5 км от Delhi Haat и на 17 км от Chandni Chowk. Храмът Lotus и...

  Виж още

  Разположен в Paschim Vihar, Западен Делхи, Radisson Blu се намира на 6,5 км от Delhi Haat и на 17 км от Chandni Chowk. Храмът Lotus и известният India Gate са на 45 минути път с кола. Международно летище "Индира Ганди" е на около 30 минути път с кола от хотела.

  Хотел разполага с денонощен бизнес център, открит плувен басейн, както и 4 заведения за хранене. Хотелът предлага безплатен Wi-Fi и безплатен собствен паркинг.

  Климатизираните стаи са със съвременен интериор и разполагат с телевизор с плосък екран и кът за сядане. Собствените бани са с душ и безплатни тоалетни принадлежности. Осигурен е и рум-сървиз.

  Хотелът има денонощна рецепция и разполага с широка гама от допълнителни удобства, като фитнес център, СПА център, конферентни зали/зали за банкет, фризьорски салон и салон за красота. 

  Чаеният салон предлага леки напитки и десерти, а Indyaki предлага индийска храна, приготвена на тепаняки грил. Лоби бара Oro предлага тапас и международни вина и спиртни напитки. Има и сладкарница, в която се предлагат прясно изпечени сладки и солени изкушения.Резервирай

Моля, изберете хотел, дата на настаняване, брой туристи, брой деца и възраст на децата. 

ПАКЕТНИ ЦЕНИ ЗА ИНДИЯ — ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК 
(ДЕЛХИ
ДЖАЙПУРАГРА)

Хотел  Изхранване Човек в
двойна стая
Единична
стая
 Допълнително 
легло
  Дете без доп.легло
   (2-11.99 г)
Radison Blu Paschim Vihar 5* в Делхи
или подобен
HB € 1 065
2 083 лв
€ 1 315
2 575 лв
€ 995
1 946 лв
€ 895
1 750 лв
Crystal Sarovar Premier 5* в Агра
или подобен
HB
The Fern 5* в Джайпур
или подобен
HB

Забележка:

HB — нощувка със закуска и вечеря
Деца настанени на допълнително легло в двойна стая заплащат цена като за трети възрастен.
Пакетните цени са в евро и се заплащат в лева по курс 1.95583.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

• Самолетен билет с Катарски авиолинии София – Доха - Делхи – Доха – София с включени летищни такси и багаж;
• 3 нощувки (2 закуски и 2 вечери) в Делхи в хотел Radison Blu Paschim Vihar 5* https://www.radissonblu.com/en/hotel-newdelhipaschimvihar
• 2 нощувки със закуска и вечеря в Джайпур в хотел The Fern 5* http://www.fernhotels.com/the-fern-jaipur.html;
• 1 нощувка със закуска и вечеря в Агра в хотел Crystal Sarovar 5* http://www.sarovarhotels.com/crystal-sarovar-premiere-agra/
• Всички трансфери, екскурзии и посещения на забележителностите по програмата с климатизиран транспорт;
• Екскурзоводско обслужване на руски език;
• Входните такси на посещаваните обекти;
• Изкачване със слон на крепостта Амбър в Джайпур;
• Водач от България по време на пътуването при минимум 15 пътуващи;
• Представител на фирмата партньор в Индия;
• Медицинска застраховка със ЗАД "АРМЕЕЦ" (покритие 10 000 евро);

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Индийска туристическа виза –  80 USD/145 лева(към 13.08.2018 г.), заплаща се в брой. От 18 юни 2018 таксата за електронна туристическа виза за Индия е завишена на 80 $.
• Разходи от личен характер; храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
• Бакшиш (задължителен минимален бакшиш за екскурзовод и шофьор) — 10 USD на човек на град

 

Обиколен тур на Новия град Делхи

Обиколен тур на Новия град Делхи

Ден и час на провеждане: на 2 -рия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Новия град Делхи или Ню Делхи, който е отражение на оставеното британско наследство. Разделението между Стария и Новия Делхи, всъщност, е разделението на някогашните столици на моголите и британците съответно, както и на различния стил и начин на живот в старата и новата част.  Старият град е представител на традициите и всеки посетител би могъл да се докосне до начина на живот на древността във всичките му аспекти, пъстрота и обаяние.  В пълен контраст, Ню Делхи е град, който се стреми да живее и развива по най-високите стандарти на 21-ви век.  Разходката из имперски Делхи включва посещение на Кутаб Минар - най-високото минаре в света с височина 73 метра, чийто диаметър в основата е 15 м и 2,5 м в горната част. Стените му са украсени с изсечени изречения от Корана – свещената книга на мюсюлманите. Минарето е една от най-съвършените кули на Персийския свят. Посещение на гробницата на Хумаюн, построена от вдовицата на втория ярък моголски император Хумаюн – изключителен паметник в индийско-персийски стил, предшественик на Тадж Махал. След това посещение на Guridwara Bangla Sahib, който е най-известният сикхски храм в Индия. Той е посветен на осмия сикхски гуру Har Krishan и има езеро в храма което се нарича Sarovar. Водата се смята за свещена и е позната под името Amrit. Ще разгледаме храма Lotus Temple построен 1986. Ще продължим с автобуса през Президентството, Парламента и внушителната „Врата на Индия” построена в чест на 80,000 хиляди  войници загинали в Първата световна война. И накрая ще завършим нашата обиколка с посещение на храма Акшардам които е хиндуистки храма показващ типична хиндуистка, индийска архитектура и култура.

Обиколен тур на Стария град Делхи

Обиколен тур на Стария град Делхи

Ден и час на провеждане: на 2 -рия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Стария град на Делхи – комбинация от стари паметници, тесни улички и забързани пазари. Посещение на Радж Гхат – мемориал, издигнат в чест на “бащата на нацията” Махатма Ганди, посещение на Червената крепост – масивен форт, построен от Shah Jahan през 1648г. Крепостта се издига на 33.5 метра височина погледнато от града и на 18 метра височина погледнато от реката. В крепостта се намират още Перлената Джамия – Moti Masjid и Diwan-I-am – голяма зала в която са се изслушвали проблемите на хората. Продължаваме с  Джама Масджит – една от най-големите джамии в Азия (разглеждане отвън), построена от император Shah Jahan и най-големият архитектурен проект на империята Mughal. Разглеждане на храма Laxmi Narayan Temple – това е нов модерен храм в чест на богинята Лакшми която е богиня на благосъстоянието и парите. Ще завършим с разглеждане на старата част на Делхи с един от най-старите и натоварени пазари построен през 17 век.

Екскурзия до древната столица Амбър

Екскурзия до древната столица Амбър

Ден и час на провеждане: на 4 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Преди построяването на градския дворец в Джайпур, Амбър е бил седалище на властта. Езда на слонове до върха на крепостта (изкачването със слонове е възможно само ако има такива налични, ако не изкачването става с джипове). Крепостта изглежда впечатляващо, изцяло построена от бял мрамор и червени песъчливи скали, с архитектура повлияна от Хинду и Мюсулмански маниер на декорация и украсяване.
Разходка в комплекса от дворове и зали. Много от стаите са с възхитителни стенописи, със скъпоценни камъни и огледала, инкрустирани в стените. По-късно посещение на Hawa Mahal. Значението на Hawa Mahal е дворецът на ветровете, построен от Maharaja Sawai Pratap Singh през 1799г с уникална пирамидална форма. Има 953 малки прозореца украсени с малки решетки. Малките прозорци са служили на жените да гледат шествията и различните занимания които са се провеждали по улиците. Продължаваме със City Palace – красивият дворец е бил построен от Maharaja Sawai Jai Singh по време на неговото управление. Градският дворец се извисява гордо с невероятната си архитектура и градини, дворове, сгради, както и музей посветен на самия градски дворец. Jantar Mantar най-голямата каменна обсерватория в света и това я прави интересна забелижителност за посещение от туристите.

 

Посещение на Тадж Махал

Посещение на Тадж Махал

Ден и час на провеждане: на 6 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Посещение на Тадж Махал по изгрев слънце - легендарният паметник на архитектурата е бил построен от скърбящия император Шах Джахан, в памет на своята любима съпруга Мумтаз Махал. В този шедьовър на Моголската архитектура са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 г. е включен в списъка на Световното наследство на Юнеско. Сградата е с изумителен мащаб, безупречна симетрия, полупрозрачен бял мрамор и блестящото отражение във водите на канала е наистина спираща дъха гледка. Тадж Махал е един от най-красивите архитектурни комплекси в света и се смята за символ на вечната любов.

Посещение на Крепостта Агра

Посещение на Крепостта Агра

Ден и час на провеждане: на 6 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Крепостта Агра също позната като червената крепост, обявена също за Световно наследство на Юнеско. Това е най-дългата крепост в Индия която е обградена от 70 метрова висока стена. Основните атракции на крепостта са перлената джамия, Diwan-E-Aam, Jahangiri Mahal и Diwan-E-Khas. Тази крепост представлява огромен интерес, тъй като по-голямата част от събитията, които са довели до изграждането на Тадж Махал, са станали именно тук. Освен това, крепостта се явява удобен наблюдателен пункт, разкриващ прекрасна гледка към Тадж Махал.

Обиколка на Джайпур и посещение на храма Бирла

Обиколка на Джайпур и посещение на храма Бирла

Ден и час на провеждане: на 4 -тия ден от екскурзията ;
Включен в екскурзията.

Ще посетим една от най-важните забележителности на града - Дворецът на Джайпур - чудесен пример на декоративното изкуство. Тук се съхраняват ценни колекции от редки ръкописи, оръже, костюми, килими и миниатюрни рисунки. Следва посещение на астрономическата обсерватория Джантар Мантар – едно от чудесата на света. Тя е създадена от Махараджата на Джайпур през 1726 г. за измерване на времето и предсказване движението на планетите и звездите. Обсерваторията е едно от петте подобни астрономически чудеса, построени от Савай Джай Сингх и прави точни прогнози до днес. Слънчевият часовник на Джантар-Мантар се смята за най-големия в света. Вечерта ще посетим Храмът Бирла, построен в периода 1977 г. – 1985 г. Посветен е на пазителя Бог Вишну (Нараян) и на неговата съпруга Лакшми, богиня на богатството.

Допълнителна информация

Една нация, безброй дестинации. Индия не се поддава на определения. Географското многоообразие, огромното културно и историческо наследство, забележителните монументи и живописните фестивали не могат да бъдат побрани между кориците на никоя книга.

Непреодолим магнит за посетители през вековете, Индия продължава да разстила червен килим пред туристи от цял свят. Елате и станете свидетели на славното минало сред темпото и жизнеността на модерното и вълнуващо настояще.

Кога да посетим?

Индия е страна с тропичен климат. Най-студения месец е януари с дневни температури около 21°C. Най-горещия месец е май с дневни стойности около 41°C.  Месеците с най-много валежи са от юни до септември.

Фестивали и празници

Индия е многоцветна страна с удивителна култура. Многобройните фестивали и забележителните колоритни празненства предлагат впечатляващо преживяване за туристите

Холи е празник на цветовете, а Дивали е фестивал на светлините. Той се провежда в края на октомври или началото на ноември и бележи началото на индуската Нова година. Фестивалът се отбелязва с изобилие от фоерверки, които прогонват злите духове, а нощите са озарени от хиляди свещи, светлината на които символизира духовността и победата на доброто над злото.

Ганеша Чатурти. Бог Ганеша е най-известното индуско божество, изобразявано с тяло на човек и глава на слон. Ганапати притежава силата да отстранява пречките и трудностите в живота, а празненствата в негова чест се отбелязват от края на август до началото на септември. В Мумбай фестивалът трае 11 дни, през които може да видите статуи на божеството из целия град.

Кришна Джанмащами или Говидана е рождения ден на бог Кришна, друго от най-важните индуистки божества. Чества се в края на юли и началото на август.  Храмовете и домовете на вярващите се украсяват с изображения на новородения Говинда, а в полунощ се изпълняват религиозни песнопения. Поклонниците на божеството си разменят подаръци, също като на Коледа.

Хола Мохала е един от най-големите празници на сикхите, по време на който участниците в тържествата демонстрират своята мъжественост и умения в ездата на кон.
Делхи, Джайпур и Агра

Известен като „Златния триъгълник“, районът заключен между тези три града предлага перфектната възможност за разглеждане на най-важните забележителности в Индия. Типичният тур в зоната трае 5-6 дни и е идеален, ако нямате достатъчно време, но искате да посетите иконите на Индия. От столицата Делхи, с нейните оживени и колоритни пазари, великолепни паметници и колониално минало, се насочвате към Агра, за да опознаете добре запазената крепост и невероятния Тадж Махал. Турът завършва с посещение на Розовия  град Джайпур, столицата на Раджастан.

Тадж махал и Агра

Легендарният паметник на архитектурата е издигнат от скърбящия император Шах Джахан в памет  на любимата си съпруга Мумтаз Махал. В този шедьовър на могулската архитектура са съчетани ислямски, индийски и персийски елементи. Сградата, построена от полупрозрачен бял мрамор, е с изумителен мащаб и безупречна симетрия.  Определян като едно от чудесата на света, комплексът се смята за символ на вечната любов.

Обградена от 70 метрова висока стена, форт Агра е най-дългата крепост в Индия, Основни атракции тук са Перлената джамия, Diwan-E-Aam, Jahangiri Mahal и Diwan-E-Khas. Защитното съоръжение представлява огромен интерес, тъй като по-голямата част от събитията,  довели до изграждането на Тадж Махал, са се случили именно тук.

Джайпур

Смайващият Джайпур е един от най-добре планираните градове в Индия.  Той е оформен във вид на осемзвездна мандала, известна като питхапада. Построен през 1799, във формата на корона, Хава махал или Дворецът на ветровете е основна забележителност на Розовия град. Той включва Градски дворец и Зенан (харем). Архитектурният шедьовър носи името си от уникалното решение за вентилация, представляващо система от 935 малки прозорчета, улавящи нощния бриз (hawa).

Виза: Българските граждани се нуждаят от виза, която може да се получи от посолството на Индия в София.
Необходими документи за издаване на индийска виза:

 • Подаването на документи е онлайн. Една хартиена снимка с размери 5.08 x 5.08 см и една в електронен вариант Международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на връщане от Индия и поне две празни страници за поставяне на визата. От 10.06.2013 г. Посолството на Република Индия въвежда задължително интервю за издаване на туристическа виза, на което всеки кандидат трябва да се яви лично в Посолството в София на адрес ул.”Св.Седмочисленици” 23, Лозенец. След интервюто на кандидатите се взимат биометрични данни.
 • Съответната такса, която следва да се заплати в брой в лева. Таксата за визата се заплаща лично от кандидата в Посолството.
 • Разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн.

Митница: Вносът на чуждестранна валута над 5000 щ.д. се декларира.
Сигурност: Като цяло обстановката е относително спокойна, но са чести случаите на обществени протести, седящи стачки и др.
Ваксинации: Няма задължителни имунизации. Препоръчително е да се избягва контакт с улични животни, тъй като са приносители на сериозни заболявания. Особено внимателно да се подхожда към маймуните, които могат да бъдат много агресивни, докато се опитват да откраднат храна или вещи.
Вода и храна: Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата.
Облекло: При посещение на храмове следва да се носи прилично облекло. В повечето случаи не е допустимо да се заснемат религиозни обекти.